OK „Jedinstvo“ Užice

“Jedinstvo” je 1968. godine počelo da se takmiči u juniorskoj ligi Srbije, da bi sledeće 1969. ušlo u jedinstvenu Srpsku ligu. Prvi trofej osvojen je 1971. godine – pobednički pehar na pionirskom prvenstvu Srbije. Sledeće 1972. “Jedinstvo” je prvak Srpske lige i uspeva da uđe u Prvu ligu. Neiskustvo i slabi uslovi za rad razlog su što u takmičarskoj 1973. gubi prvoligaški status. Ali, 1974. ponovo je prvak Srpske lige i ponovo stiče prvoligaški status. U konkurenciji mnogo jačih klubova ne uspeva da se održi u ovom rangu takmičenja, vraća se u Srpsku ligu i tek 1978. uspeva da se plasira u novoformiranu Drugu saveznu ligu. Iz nje ispada 1980. i narednih deset godina sa promenljivim uspehom igra u Srpskoj ligi. Od 1990. ponovo je u Drugoj saveznoj ligi i posle osvojenog 1. mesta, 1991. godine, plasira se u novoformiranu Prvu saveznu ligu nove Jugoslavije. U vrhu jugoslovenske odbojke ostaje do danas, a 1993. osvaja prvi pehar Kupa Jugoslavije i sledeće 1994. prvu titulu nacionalnog prvaka.

“Jedinstvo” je osvojilo sve titule u domaćim prvenstvenim i kup takmičenjima, a najveći uspesi su devet puta osvojeno prvenstvo Jugoslavije i osam pehara Kupa Jugoslavije.

U evropskim takmičenjima to je drugo mesto i srebrna medalja na Finalnom turniru TOP TEAMS CUP-a, takmičenje po rangu jedno mesto niže evropske Lige šampiona, u Bakuu (Azerbejdžan), 10. marta 2002. godine. “Jedinstvo” je u polufinalnom meču pobedilo bečki “Telekom” sa 3 : 1 u setovima, a u finalu izgubilo od domaćina turnira, ekipe Bakua, sa 3 : 0.

Kroz redove “Jedinstva” prošlo je preko 100 igračica i sve su u uspehe Kluba utkale svoju mladost, talenat, želju da “Jedinstvo” bude i ostane u vrhu jugoslovenske, a sada i evropske odbojke. Mnoge od njih nosile su dres juniorske i seniorske reprezentacije Jugoslavije. Mnoge su karijeru nastavljale u drugim klubovima, neke odlazile u inostranstvo, a kada su prestajale sa igračkom karijerom ostajale su uz svoje “Jedinstvo”, jer su u njemu provele lepe dane igre, drugarstva i sportskih uspeha.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: